Novopostavená Rozhľadňa na Hrebeni v meste Holíč, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti kultúrnej pamiatky Veterný mlyn, už slúži verejnosti. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

Pri Veternom mlyne tak vznikla nová dominanta mesta. “OOCR Záhorie bola jedným z partnerov programu VISIO, vďaka ktorému sa tento projekt realizoval. Tešíme sa z akéhokoľvek produktu, ktorý vznikne v regióne, obzvlášť, ak ide o takúto dominantnú vec,” uviedol Lidaj.

Rozhľadňa je z kamennej konštrukcie so železobetónovou výplňou, obložená lomovým kameňom. “Vrchná časť je z drevenej konštrukcie a výška rozhľadne je približne 17 metrov. Plošina, ktorá ponúka výhľad na mesto, blízke okolie či panorámu Bielych Karpát, je vo výške 12 metrov. Bola snaha, aby rozhľadňa bola vyššia, ale keďže máme neďaleko letisko, z tohto dôvodu bola stanovená maximálna výška,” informoval primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Začínajúca letná turistická sezóna tak bude mať v regióne o ďalšiu atrakciu viac. “Je niekoľko miest a obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK), kde vzniká tento typ stavby, ktorá je v súčasnosti mimoriadne obľúbená. Rozhľadňa odhaľuje krásy mesta, ale aj pohľad na krajinu je nádherný. Dokonca je vidieť aj lávku Kopčany a pridružené cyklistické trasy,” doplnil predseda TTSK Jozef Viskupič.

Na vyhliadkovej veži sú nainštalované dva ďalekohľady, ktoré umožnia prichádzajúcim návštevníkom výhľady do okolia. Súčasťou sú aj dva panoramatické informačné panely. “Aj keď je v Holíči nepochybne hlavnou oddychovou zónou cisársky zámok, toto prostredie je druhou. Zobral som si to pred niekoľkými rokmi za cieľ a pomaly sa ho darí napĺňať,” uviedol primátor mesta Holíč.

V unikátnej kamenno-drevenej konštrukcii budú umiestnené rôzne umelecké diela. Je v nej zabudovaná aj správa pre budúce generácie. “Do kamenných múrov sme zabudovali časovú schránku, do ktorej sme dali odkaz na najbližších 100 rokov. V nej sa nachádza popis tejto doby, pôvodná skica rozhľadne, ale je tam napríklad uložené aj rúško. Pomyselne tak spojí súčasnosť a budúcnosť,” prezradil architekt Stanislav Mikovčák.

TASR, foto tasr