Pri zostavovaní kandidátnych listín do eurovolieb myslime aj na poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Informovala, že SPPK listom vyzvala politikov, aby pred blížiacimi sa májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) postavili na kandidátnu listinu aj takých kandidátov, ktorí by boli v prípade ich zvolenia nominovaní do Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EP. Výzva je adresovaná pre 11 politických strán.

“S blížiacimi sa voľbami do EP je pre nás dôležitá otázka, či bude mať Slovensko svojho europoslanca aj vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EP. Je to nevyhnutnosť pre optimálny rozvoj slovenského vidieka a presadzovanie záujmov domácich agropotravinárov na európskej úrovni. V súčasnom volebnom období totiž poľnohospodársky výbor EP pracuje bez slovenského zástupcu a to potrebujeme zmeniť,” uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Slovenské poľnohospodárstvo, potravinárstvo a slovenský vidiek sa podľa Holéciovej nachádzajú v období, ktoré bude mať zásadný vplyv na ďalšie smerovanie “chlebového odvetvia”. Práve v tomto čase totiž dostáva presné kontúry agenda Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) po roku 2020, ktorá so sebou prináša mnohé výzvy, ale aj otázky, do akej miery budú slovenskí poľnohospodári a potravinári konkurencieschopní na spoločnom trhu Európskej únie.

Mať slovenského zástupcu vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EP je podľa Holéciovej dôležité aj z toho pohľadu, že z rozpočtu Európskej komisie ide 40 % finančných prostriedkov práve do poľnohospodárstva a potravinárstva.

Dodala, že SPPK ako najväčšia samosprávna organizácia v agropotravinárskom sektore zastupujúca približne 93.000 zamestnancov robí množstvo aktivít, ktorými chce domácim poľnohospodárom a potravinárom uľahčiť podnikanie v širokom európskom priestore. Bez vplyvných a rešpektovaných zástupcov v európskych štruktúrach sa však výhodnejšia pozícia pre Slovensko bude tvoriť len veľmi ťažko.

TASR      foto LM