Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) a francúzsky minister poľnohospodárstva a potravinárstva Didier Guillaume podpísali v stredu vo Vysokých Tatrách program spolupráce v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. Dotýka sa oblastí, ako sú Spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie (EÚ), poľnohospodárstvo, potravinárstvo, vzdelávanie a výskum či lesné hospodárstvo. TASR o tom informoval Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

„Francúzsko je dlhodobo najvýznamnejšou poľnohospodárskou krajinou v EÚ a je náš strategický spojenec. Program spolupráce, ktorý sme podpísali, zdôrazňuje potrebu silnej Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie a význam pôdohospodárstva a rozvoja vidieka z hľadiska hospodárstva, sociálnych aspektov, životného prostredia a ochrany prírodných zdrojov,“ povedala pri podpise programu Matečná.

Medzi základné priority programu spolupráce patrí poskytovanie kvalitných, zdravých a bezpečných potravín a zvyšovanie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva a vidieckych regiónov podporou lokálnej výroby a produktov. Ministri deklarujú zachovanie životaschopnosti vidieckych regiónov, zvyšovanie zamestnanosti na vidieku, podporu inovácií a tiež využívanie moderných postupov a digitálnych technológií.

Feik informoval o tom, že slovenská ministerka a francúzsky minister sa dohodli na podpore vzájomných obchodných, hospodárskych a vedecko-výskumných výmen v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, rybného a lesného hospodárstva a rozvoja vidieka. Obe krajiny tiež posilnia vzájomnú účasť na poľnohospodárskych a potravinárskych výstavách. „Úplnou prioritou pre obe krajiny je Spoločná poľnohospodárska politika EÚ. V rámci nej majú Slovensko aj Francúzsko záujem dosiahnuť na európskej úrovni transparentné, jednoduché a jednoznačné pravidlá a chcú zabrániť narušeniam konkurencie medzi členskými štátmi,“ uviedol.

Program spolupráce podľa Feika neopomenul ani vinohradníctvo a vinárstvo. Ministri chcú zvláštnu pozornosť venovať spolupráci pri zmierňovaní dôsledkov zmeny klímy na poľnohospodárstvo. „V sektore potravinárstva rezonujú témy označovania potravín, vysledovateľnosti, kvality a bezpečnosti, ako aj ochrana spotrebiteľa, férové vzťahy v potravinovom dodávateľskom reťazci a posilnenie postavenia poľnohospodárov v tomto reťazci,“ uzavrel.

TASR