Malí prvovýrobcovia musia vyrábať potraviny aj v čase núdze, obyvateľov nemôžu nechať bez potravín. Podľa mäsiara Pavla Jankoviča to nie je jednoduché, dopyt po mäse sa v predveľkonočnom čase zvyšuje. „Ľudia vyhľadávajú najmä údené mäsá, aby zachovali tradície na sviatočnom veľkonočnom stole, najmä údené mäso so zemiakovým šalátom. Snažíme sa tieto výrobky vyrábať tak, aby boli v dostatočnom množstve,“ priblížil majiteľ púchovskej spoločnosti Púchovský gazda.

Ako dodal, výrobky vyrábajú tradičným spôsobom ako v minulosti, bez konzervantov, bez chemických látok, bez pridávania emulgátorov a iných zlepšujúcich prípravkov.

„Je to dosť náročný proces, pretože tu treba zodpovedne dodržiavať technológiu tak, aby finálny výrobok spĺňal všetky požiadavky kvalitného výrobku. Receptúry a technologické postupy sme si zaviedli sami, pretože náš spôsob tradičnej výroby mäsových výrobkov je odlišný od veľkokapacitných výrobcov,“ zdôraznil Jankovič.

Rozbehnúť tradičnú výrobu mäsa bolo podľa neho náročné, neprodukujú také množstvo výrobkov ako veľkovýrobcovia. Napriek tomu zákazníci čoraz častejšie vyhľadávajú ich výrobky a kupujú si ich vo väčšom a väčšom množstve a vyhľadávajú ich aj zákazníci z Českej republiky.

TASR 9.4.2020

foto TASR