Potravinársky priemysel SR (výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov) podľa predbežných údajov v roku 2020 dosiahol kladný výsledok hospodárenia pred zdanením vo výške 264,8 milióna eur. V roku 2019 predstavoval 117,56 milióna eur. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Výnosy potravinárstva sa vlani medziročne zvýšili na 5,042 miliardy eur z predvlaňajších 4,881 miliardy eur. Náklady v roku 2020 dosiahli 4,777 miliardy eur, kým v roku 2019 hodnotu 4,763 miliardy eur.

Na výrobe výrobkov potravinárskeho priemyslu v SR mali rozhodujúci podiel podniky s počtom 20 a viac zamestnancov (304 podnikov), ktoré v roku 2020 vytvorili kladný výsledok hospodárenia v hodnote 250,8 milióna eur a ktorý medziročne vzrástol o 20,4 %. Z celkového počtu podnikov predstavovali ziskové podniky 71,1 % a vytvorili zisk na úrovni 313 miliónov eur.

Najvyšší kladný výsledok hospodárenia dosiahol vlani odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov (86,5 milióna eur).  Výsledok hospodárenia nižší, ale napriek tomu významnejší dosiahli odbory výroby nápojov (52,5 milióna eur), výroby pečiva a múčnych výrobkov (41,3 milióna eur) a odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (36,3 milióna eur).

Nákladovosť výnosov sa medziročne znížila (o 0,67 eura) a na dosiahnutie 100 eur výnosov vynaložili podniky 94,59 eura nákladov a z odborov k tomu najvýraznejšie prispeli odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov (3,52 eura), spracovanie a konzervovanie mäsa a mäsových produktov (2,53 eura) a spracovanie a konzervovanie rýb kôrovcov a mäkkýšov vrátane výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (1,16 eura). Nákladovosť výnosov klesla aj v odbore výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov (0,97 eura), vo výrobe mliečnych výrobkov (0,71 eura) a vo výrobe a príprave krmív pre zvieratá (0,09 eura). Naopak, nákladovosť výnosov sa zvýšila len vo výrobe nápojov (2,36 eura), výrobe pečiva a múčnych výrobkov (1,03 eura) a v spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (0,81 eura).

Pridaná hodnota za odvetvie ako celok dosiahla 1,035 miliardy eur a medziročne vzrástla o 11,1 %. Najvyšší podiel na pridanej hodnote odvetvia tvorili odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov (22,7 %), výroba ostatných potravinárskych výrobkov (20,2 %), odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (17,5 %), výroba nápojov (17,0 %) a výroba mliečnych výrobkov (10,8 %).

TASR, foto tasr