Slovenskú produkciu potravín dobiehajú nesprávne rozhodnutia z minulosti. Uviedla to Potravinárska komora Slovenska (PKS) v reakcii na medziročný nárast záporného salda SR zahraničného obchodu SR s agrokomoditami aj v roku 2018.

Negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami pokračuje podľa PKS od roku 2015 vo voľnom páde. Zatiaľ čo v potravinárskej produkcii prišlo od roku 2015 k výraznému poklesu o 0,735 miliardy eur, dopyt po týchto výrobkoch nahradil zvýšený dovoz zahraničných potravín, ktorý od roku 2015 do roku 2017 narástol o 1,216 miliardy eur.

Zverejnené čísla týkajúce sa zahraničného obchodu s potravinárskymi výrobkami sú podľa PKS ešte viac alarmujúce, pretože len v roku 2018 sa negatívne saldo medziročne zvýšilo o 19,3 % na 1,648 miliardy eur. Pre rozvoj potravinárskeho priemyslu je dôležitá systémová finančná podpora spracovania potravín, a to vo forme úverového programu, ktorý PKS navrhla ešte minulý rok.

Potravinárska komora Slovenska považuje súčasnú situáciu za neúnosnú a vyzýva všetky kompetentné orgány, aby prijali razantné opatrenia na podporu potravinárskej výroby na Slovensku. Slovenský potravinársky priemysel je dlhodobo kapitálovo podfinancovaný v dôsledku nedostatočnej finančnej podpory, ktorá mu mala byť poskytnutá z európskych fondov a spolufinancovania štátu.

PKS doplnila, že v roku 2013 však Vláda SR odsúhlasila presun finančných prostriedkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (tzv. 2. piliera) do Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (1. piliera), čím prišiel druhý pilier, z ktorého mal byť financovaný aj spracovateľský priemysel na inovácie a technologickú obnovu, na roky 2014 až 2020 celkovo o 459,7 miliónov eur.

“Slovenskú produkciu potravín dobiehajú nesprávne rozhodnutia z minulosti. Presun finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka spôsobil, že v súčasnosti sme potravinovo nesebestační, závratne narastá dovoz potravín zo zahraničia a slovenskí potravinári prestávajú byť schopní konkurovať zahraničným výrobcom. Zároveň na nás dopadajú dôsledky opatrení vlády SR, ktoré zhoršujú podnikateľské prostredie a neúmerne zvyšujú náklady zamestnávateľom,” uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.
Potravinári upozorňujú, že aj zvýšenie štátnej pomoci v kapitole Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pre rok 2019 vo forme tzv. zelenej nafty je opatrením na pomoc prvovýroby, ale nepomôže spracovateľskému priemyslu, ktorý surovinám dopestovaným a dochovaným slovenskými farmármi dáva pridanú hodnotu.

PKS upozornila, že bez potravinárov bude Slovensko krajinou produkujúcou základné poľnohospodárske plodiny, ktoré bude vyvážať do zahraničia a slovenskí spotrebitelia budú konzumovať dovezené potraviny, pričom pridaná hodnota zo spracovania potravín zostane v zahraničí. Potravinársky priemysel má zároveň potenciál priniesť rozvoj aj do najodľahlejších regiónov Slovenska. Pre rozvoj potravinárskeho priemyslu je dôležitá systémová finančná podpora spracovania potravín, a to vo forme úverového programu, ktorý PKS navrhla ešte minulý rok.

“Vláda Slovenskej republiky by mala konečne pochopiť obrovský potenciál potravinárskeho priemyslu, ktorý je v EÚ najväčším spracovateľským odvetvím. Za absolútne kľúčové považujeme prijatie úverového programu pre potravinársky priemysel. Potravinárska komora Slovenska je rovnako pripravená predložiť aj ďalšie návrhy opatrení na podporu rozvoja výroby potravín na Slovensku,” uzatvoril Poturnay.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.

TASR          foto TASR