Je prvým slovenským výrobkom, ktorému Európska komisia priznala chránené zemepisné označenie. Na jeho popularite sa snažia zviesť aj produkty, ktoré sú na míle vzdialené od originálu. Reč je o Skalickom trdelníku – našej chránenej špecialite, ktorej tento víkend v Skalici vzdávajú poctu.

“Regionálne tradície vo výrobe potravín si musíme chrániť a zachovávať. Pri unifikovanej výrobe potravín, ktorá v súčasnosti vládne vo svete budú totiž čoraz vzácnejšie a spotrebiteľmi vyhľadávanejšie. Skalickému trdelníku patrí právom označenie fenomén. Jeho popularita totiž narástla natoľko, že ho vo veľkom kopírujú výrobcovia nielen na Slovensku, ale dokonca aj v okolitých krajinách. Škoricové, kokosové či kakaové trdelníky, ktoré bežne vídať na jarmokoch či pred supermarketmi, však s originálom nemajú nič spoločné,” vysvetlila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná pri príležitosti osláv tradičnej špeciality v Skalici.

Prívlastok „Skalický“ alebo „Tradičný“ môže niesť iba originál. Ten musí byť posypaný vlašskými orechmi, mandľami alebo marhuľovými jadrami a upečený na pahrebe alebo pri sálavom teple. Na rozdiel od svojich napodobenín sa jeho posýpka navyše pečie súčasne s cestom. Po upečení sa trdelník posýpa mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Skalický trdelník je od roku 2007 zapísaný na zozname produktov s chráneným zemepisným označením, ktoré získal ako prvá slovenská špecialita. Ako už vyplýva z názvu označenia, jeho výroba musí byť sústredená len na vymedzenom území Slovenska ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, zo západu riekou Morava, z juhu riekou Myjava a z východu od Senice po štátne hranice s Českou republikou riekou Teplica.

Pravý Skalický trdelník chráni EÚ špecifickým modro-žltým logom. Spotrebitelia ho nájdu len na obaloch poctivých trdelníkov, ktoré spĺňajú prísne kritériá. Tie stanovujú aj veľkosť vnútorného priemeru trdelníka, ktorý musí dosahovať 3 až 5 centimetrov a vonkajšieho priemeru v rozmedzí 6 až 10 centimetrov. Skalický trdelník sa môže pripravovať v dvoch hmotnostných verziách – v 500-gramovej alebo polovičnej 250-gramovej.

Trdlovanie Skalického trdelníka sa datuje od začiatku 19. storočia až podnes. Skalické gazdinky tento produkt vyrobený po domácky ponúkali pri rôznych príležitostiach, akými boli svadby, krstiny, Vianoce i fašiangy.

Šíriť osvetu o našej tradičnej národnej špecialite sa darí Skaličanom, ktorí každoročne v máji organizujú sviatok Skalického trdelníka. Názorné ukážky pečenia tejto fantastickej maškrty si však môže verejnosť vychutnať aj počas celého roka v priestoroch miestneho Františkánskeho kláštora.

TASR