Slovensko v raste cien potravín za minulý rok obsadilo druhé miesto v Európskej únii (EÚ). Zdražovanie neprestalo ani v tomto roku, pričom ceny neklesli ani napriek zrušeniu mimoriadneho odvodu pre obchodné reťazce. Podľa agrorezortu sa na tom podieľajú najväčšou mierou obchodníci. Uviedla to v pondelok ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS). Podľa Matečnej boli obchodníci, opozícia aj niektoré médiá prichytení pri manipulácii s verejnou mienkou, keď dávali zdražovanie potravín za vinu vláde. “Na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Pritom toto zdražovanie nepremietajú do dodávateľských cien, na základe čoho farmári a potravinári ledva prežívajú,” vyhlásila Matečná.

Ceny potravín vlani na Slovensku v porovnaní s priemerom Únie rástli dvojnásobne rýchlejšie. Priemerný nárast cien v Únii bol na úrovni 1,9 %, zatiaľ čo na Slovensku bol 4,2 % rast. “Obchodníci, analytici, ale aj niektorí politici sa snažili toto zdražovanie pripísať vládnym opatreniam, ale opak je pravda. V tomto období nebol zavedený žiadny mimoriadny odvod, žiadne dodatočné dane, žiadne nové príplatky za prácu. Napriek tomu rástli ceny potravín výrazne rýchlejšie ako ceny potravín v celej Únii. Na takýto dramatický nárast cien pritom nevidíme žiadny relevantný dôvod,” skonštatovala Matečná.

Ministerka uskutočnila v štyroch najväčších obchodných reťazcoch koncom marca tohto roka, tesne pred zrušením mimoriadneho odvodu pre reťazce, kontrolný nákup základných potravín, o mesiac v apríli urobila rovnaký nákup znovu. Chcela sa presvedčiť, či ceny klesli. “V dvoch reťazcoch stúpla cena nákupu o 5 %, v jednom reťazci o jedno percento a len v jednom reťazci klesla cena o 3 %,” vyčíslila Matečná.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je zarážajúce, že pri niektorých potravinách ceny od slovenských farmárov klesli, no spotrebitelia za ne platili v konečnom dôsledku viac. Napríklad pri bielej kapuste sa znížili ceny v apríli tohto roka medzimesačne o 7 %, avšak spotrebiteľské ceny vzrástli o 20 %. Podobný vývoj bol aj pri zeleri, ktorý farmári predávali zhruba o 7 % lacnejšie ako v marci, ľudia v obchodoch však zaplatili viac o 6 %. “Platíme veľa peňazí, potraviny by mali stáť oveľa menej, lebo obchodníci ich nakupujú lacnejšie,” tvrdí generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Ministerka zároveň odmietla, že by sa pod zdraženie potravín podpísali minimálna mzda alebo vyššie príplatky za prácu.

Agrorezort upozorňuje na nespravodlivé delenie marže, je preto presvedčený o tom, že bude dôležité sprístupniť kľúčové informácie o tvorbe cien agropotravinárskych výrobkov, čo už presadzovala slovenská vláda a iniciatívu podporila aj Európska komisia. Tieto nové pravidlá by doplnili nedávno prijatú eurosmernicu o zákaze nekalých obchodných praktík. Navrhované opatrenia Komisie by sa mali týkať sektora mäsa, vajec, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, plodín pestovaných na ornej pôde, cukru, olivového oleja. Dáta majú vychádzať z existujúcich systémov, ktoré už sú zavedené v praxi, a za zber údajov o cenách a trhu bude zodpovedný každý členský štát. Ten následne má oznámiť tieto údaje Komisii, ktorá ich následne zverejní na svojom portáli na agropotravinové údaje a na webe stredísk EÚ na monitorovanie trhov. “Nielen dvojaká kvalita potravín, nekalé obchodné praktiky, ale aj sledovanie celého ‘koláča’ a jeho prerozdelenie v dodávateľsko-potravinárskom reťazci by malo mať za následok lepšie postavenie a lepšiu vyjednávaciu pozíciu nielen poľnohospodárov na Slovensku, ale aj v celej EÚ,” dodala Matečná.

TASR